Hyvä suunnittelu vaikuttaa hyvinvointiin positiivisesti

Suomalaiset nykysuunnittelijat ovat maailmalla tunnettuja käytännöllisestä ja luonnonläheistestä tyylistään. Uusia suunnittelun taideteoksia pääsee ihailemaan vuosittain, sillä Helsingin designmessut onkin vuosittain, joka syyskuussa, järjestettävä tapahtuma, jossa saa ihailla uusien klassikkojen esiintuloa. Tämä kansainvälinen festivaali nostaa esiin myös ulkomaailmaisia suunnittelijoita, joiden myötä omaan kotiin voi saada toisenlaista inspiraatiota. Myöskin Helsingin desingmuseossa saa ihastella suomalaisen suunnittelun historiaa ja sen ehdottomia kulmakiviteoksia.

Hyvä suunnittelu näkyy kaikkialla arjessa. Se lähtee niin huonekalujen kuin astioiden muotoilusta aina koruihin ja vaatteisiinikin. Hyvä suunnitelma on käytännöllinen, kaunis ja kestävää kehitystä ajava. Se tukee omaa hyvinvointia, ja tekee arjesta hieman helpompaa ja miksei jopa kauniimpaa. Hyvin suunniteltu huonekalu tuo viihtyvyyttä tilaan ja hyvin suunnitellussa jakkupuvussa tuntee itsensä mukavaksi ja arvokkaaksi.

Pohjoismaisessa suunnittelussa perinteisesti yksinkertaisuus ja luonnonmukaisuus on ollut valttia Alvar Aallon perinteitä kunnioittaen, ja niinpä japanilainen suunnittelu on erittäin lähellä suomalaista ihannetta. Molemmissa kulttuureissa näkyy materiaalien arvostus ja kunnioitin, ja niiden esiintuominen onkin ollut tärkeää molempien kulttuurien suunnittelijoille. Perinteisessä japanilaisessa kulttuurissa yksinkertaisuus, tietynlainen raakuus ja luonnonmukaisuus ovat muodostaneet feng shuing peruspilarit, ja niinpä nämä kahden kulttuurin suunnittelijat matkustavat perinteisesti maasta toiseen ammentamaan inspiraatiota omaan työhönsä.

Näin on tehnyt myös suomalainen suunnittelija Hanna-Kaarina Heikkilä, joka on matkustanut Japaniin hankkimaan kokemusta ja inspiraatiota keramiikkaansa sekä huonekaluihinsa. Hänelle tärkeää on nimenomaan materiaalin kunnioitus, ja sen korostaminen. Hänen mukaansa materiaalin tulee olla keskiössä niin huonekaluissa kuin keramiikassakin. Nämä lähtökohdat nousevat nimenomaan japanilaisesta suunnittelusta. Heikkilä kuitenkin painottaa, että hän ei näe sisustusta kansakuntien välisenä erona, ja erilaisten ihmisten välillä on paljon eroja. Suomalainen suunnittelu kuitenkin nojaa vieläkin vahvasti Alvar Aallon käytännölliseen ja funktionalistiseen tyyliin ja se myös näkyy nykysuunnittelussa. Käytännöllinen tyyli on myös osa Heikkilän suunnittelua, ja kaikenlaiset ylimääräiset krumeluurit sekä muut koristeet eivät hänen suunnitelmissaan näy.

Desing vaikuttaa käyttäytymiseen

Tilojen ja huonekalujen suunnittelu tuo tilaan aivan toisenlaisen merkityksen. Se luo käytösmalleja ja tapoja toimia tilassa. Tiedämme huonekalujen perusteella, mitä tilassa tehdään, miten siellä kuuluu olla, ja onko siellä viihtyisää olla. Monet sisustajat myös tuovat sisustuksella omaa persoonaansa esiin tilassa. Tila kertoo paljon ja omalla olemuksellaan, ja siksi sisustukseen kannattaa panostaa niin kotona kuin työpaikallakin.

On tutkittu, että työpaikan viihtyvyys vaikuttaa oleellisesti työntekijöiden työtehoon. Kun tilassa viihtyy, ja siellä tuntee itsensä mukavaksi, inspiraatio on suurempi ja työtehokkuus kasvaa. Näihin asioihin voi vakuttaa esimerkiksi ilmavuutta luomalla eli niin sanotun horror vacuin välttämisellä, valoisuuteen panostamisella, lepopaikkojen järjestämisellä, ja kasvien lisäämisellä. On tutkittu, että luonnonläheisyys ja kasvien lisääminen auttavat huomattavasti stressin vähentämiseen, joten esimerkiksi erilaiset viherseinät tai muut tyylikkäät huonekasvit auttavat tekemään tilasta viihtyisän.

Suunnittelu siis vaikuttaa aivan kaikkeen, ja sen on tutkittu jopa vähentävän stressiä. Tämän tiesivät jo japanilaiset suunnitellessaan feng shuin periaatteet, jossa jokaisella esineellä on tilassa oma paikansa niin, että energiat pääsevät liikkumaan tilassa vapaasti. Uskoo energioihin tai ei, ei voi olla myöntämättä, että viihtyisässä tilassa todellakin haluaa olla. Jos sisustamiseen ei panosta, huoneessa ei ole viihtyisää, ja se saattaa pidemmän päälle vaikuttaa jopa mielialaan.

Viihtyvyyttä voi parantaa myös itse

Omaa tyyliä ja kodin viihtyvyyttä voi päivittää myös kotona. Hyvä desing tuo kotiin viihtyvyyttä, saa rentoutumaan ja tuo jopa paremman ilmapiirin kotiin. Miksi ei siis panostaa sisutukseen? On aivan sama, minkalaista tyyliä edustaa – on se sitten suomalainen käytännöllisyys, ruotsalainen värikäs huvilatyyli tai vaikkapa keskieurooppalainen ylellisyys. Tärkeintä on, että viihtyy kotona, ja tuntee sen omakseen.

Sisustamisen jälkeen voi huomata, että töitä ehkä saa tehtyä kotonakin tai tilassa oleilee aivan eri tavalla. Illat eivät ehkä kulukkaan vain sohvan pohjalla maaten, vaan vaikkapa luovia töitä tehden, kirjoittaen ja maalaten. Desing todellakin vaikuttaa käyttäytymiseen ja sen voi huomata parhaiten erilaisia tiloja muokkaamalla.

Jos on aloittelija, ja huonekalujen järjestelemisestä eikä sisustamisesta tiedä liiaksi, oman kodin järjestelyn kanssa ei tarvitse jäädä yksin vaan voi turvautua niin sisustus- kuin huonekalusuunnittelijoidenkin apuun. Ammattilaisen kanssa omasta kodista tai toimistosta saa viihtyisän tilan, jossa on hyvä rentoutua tai saada työt alulle tehokkaasti.